TVK
  TVK paštas   TVK savitarnos svetainė   Kontaktai 
 
Pirmadienis ( 2019 m. Rugsėjo 16 d. )
Rugsėjo 26-oji – Pasaulinė aplinkos sveikatos diena
2018-09-25 14:36 (televizija@tvk.lt)  
Šiais metais minimos Pasaulinės aplinkos sveikatos dienos tema – pasaulinė maisto sauga ir tvarumas, kurios tikslas – remti saugesnio maisto, tinkamo geriamo vandens ir maistinių medžiagų tiekimą, skatinti tvarią maisto gamybą.
Šiais metais minimos Pasaulinės aplinkos sveikatos dienos tema – pasaulinė maisto sauga ir tvarumas, kurios tikslas – remti saugesnio maisto, tinkamo geriamo vandens ir maistinių medžiagų tiekimą, skatinti tvarią maisto gamybą.
Šių laikų „vartotojiška“ visuomenė skatina gamintojus rinktis gamybos technologijas, kurios produktą pagamintų, užaugintų per kuo trumpesnį laiką, mažomis sąnaudomis, neatsižvelgiant į aplinkai daromą žalą. Pasaulio mokslininkai, politikai ir visuomenė išplėtojo naują vystymosi būdą, kuris padeda siekti aplinkos apsaugos tikslų, nepaneigiant ekonominių ir socialinių visuomenės interesų – tai tvarus (darnus) vystymasis. Tvari gamyba – kai žemės ištekliai nėra naudojami dažniau, nei gamta juos atnaujina, kai siekiama racionaliai naudoti ir papildyti gamtos išteklius. Todėl šiandien didžiausias dėmesys turi būti skiriamas ne į greičiausią produkto sukūrimą, o į tai, ką paliksime ir išsaugosime ateities kartoms.
Su maistu plintančios ligos yra vis didesnė visuomenės sveikatos problema visame pasaulyje. PSO atliktos studijos parodė, kad 31 sukėlėjas (įskaitant virusus, bakterijas, pirmuonis, chemines medžiagas ir kt.) pasaulyje sukėlė 600 milijonus susirgimų ir 420 000 mirčių (PSO 2015 m.), susijusių su maistu. Apskaičiuota, kad 600 milijonų – beveik 1 iš 10 žmonių pasaulyje suserga valgydami užkrėstą maistą. Dėl užkrėsto maisto vaikų iki 5 metų amžiaus susirgimai sudaro 40 proc., dėl to kasmet miršta 125 000 žmonių.
Maistas gali būti užteršiamas bet kuriame gamybos etape – nuo auginimo iki vartojimo. Ypač didelį neigiamą poveikį daro aplinkos užteršimas. Teršalai aplinkoje pasklinda per dirvožemį, vandenį, orą. Tokioje aplinkoje išauga užteršta daržovė, vaisius, grūdai ir pan., užsiteršia gruntinis vanduo, kurį vėliau naudojame kaip geriamąjį vandenį.
Didžiulė problema pasaulyje – maisto švaistymas. Kasmet išmetama 1,3 mlrd. tonų maisto. Jei nors ketvirtį išmesto maisto pavyktų išsaugoti, išgelbėtumėm 870 mln. alkstančiųjų. Todėl visi turime atsakingai pažvelgti į šią problemą, skatinti tvarų maisto auginimą, gaminimą, mažinti išmetamo maisto kiekį. Didėjant vartojimui, didėja ir vartojimo keliamas neigiamas poveikis aplinkai, o kartu ir sveikatai. Aplinkos apsauga ir taršos mažinimas labai priklauso nuo visuomenės sąmoningumo, atsakingo požiūrio į gamtos išteklių naudojimą.
[443]  [122]  [123]
 Sveikata
2019-09-12 08:08
Tradiciniame žygyje - rekordinis dalyvių skaičius
2019-09-06 10:47
Niekada nevėlu pradėti sportuoti
2019-08-21 10:01
Kaip išsirinkti tinkamą kuprinę?
2019-08-12 13:22
Poilsiaudami Lietuvos kurortuose nepamirškite saugotis erkių
2019-08-05 11:55
Vaiko sveikatos pažymėjimais reiktų pasirūpinti kuo anksčiau
2019-06-27 13:57
Rajono maudyklose maudytis galima 
2019-06-10 15:37
Birželis – palankus mėnuo profilaktiškai patikrinti vaikų sveikatą
2019-06-04 14:34
Per karščius ieškokite pavėsio ir gerkite daugiau vandens
2019-05-08 16:08
Mokyklos bendruomenė susibūrė tradicinėje šventėje
2019-03-20 13:16
Vis sunkiau kovoti su mitais apie skiepus
 Aktualijos   Diena  Miestas  Kultūra  Nusikaltimai ir nelaimės 
           Politika  Sportas  Sveikata  Švietimas 
           Verslas 
 Naujienos  
 TVK   Muzika  Internetas  Televizija  Reklama 
           Akcijos 
 Foto galerija  
  TVK paštas 
  TVK savitarnos svetainė 
  Kontaktai 
Visa medžiaga pateikta šiuose tinklapiuose Lietuvos ir Vokietijos UAB TELEVIZIJOS KOMUNIKACIJOS nuosavybė.
Kopijuoti, platinti be bendrovės sutikimo draudžiama.