TVK
  TVK paštas   TVK savitarnos svetainė   Kontaktai 
 
Antradienis ( 2019 m. Birželio 18 d. )
Tauragiškius kvietė į paskaitą - degustaciją
2019-04-11 13:49 (televizija@tvk.lt)  
Balandžio 9 d. vyko pirmasis, septynis mėnesius truksiančio renginių ciklo „Kultūros muitinė“, renginys. Kiekvienas renginių ciklo mėnuo turi savo temą, o balandžio mėnesio tema – kulinarinis paveldas.
Žydų bendruomenė Tauragėje buvo gausi ir aktyvi, deja, Antrojo pasaulinio karo metų įvykiai žydų bendruomenę stipriai sumažino ir išblaškė. Anksčiau neretas tauragiškis bičiuliavosi su kaimynu žydu, daugiau ar mažiau žinojo apie jų kultūrą, tradicijas, kulinarinį paveldą, tačiau šiomis dienomis retas galėtų kažką daugiau apie tai papasakoti. Taigi, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ nusprendė praskleisti šį paslapties šydą ir tauragiškius pakviesti į paskaitą-degustaciją „Pesachas – laisvės ir pavasario šventė arba su kuo valgomi macai“.
Paskaitą vedė socialinių mokslų specialistė, gidė po žydišką Vilnių, Izraelio ir Rytų Europos žydų virtuvės žinovė Laurina Todesaitė. Laurina gimė Vilniuje, augo Izraelyje, o dabar gyvena, kuria ir gamina Paryžiuje, tačiau kartas nuo karto grįžta į Lietuvą pristatyti savo sukurto projekto #CookJewishBeJewish (#GaminkŽydiškaiBūkŽydu) programų.
Renginio metu susirinkusiesiems lektorė papasakojo apie žydų šventės, vadinamos Pesachu, prasmę, eigą bei jos metu valgomus patiekalus. Ši šventė yra viena svarbiausių žydams ir neretai sutampa su krikščionių šv. Velykomis (šiemet Pesachas prasidės balandžio 19 d. ir baigsis balandžio 27 d.). Visgi, Pesachas savo prasme neturi nieko bendro su šv. Velykomis, nes tai yra šventė, skirta paminėti įvykiams, susijusiems su žydų išsilaisvinimu iš Egipto faraono vergijos. Visą šventės laiką nevalgoma rauginta duona ar kiti raugo turintys produktai, todėl pasirengimas šventei prasideda nuo macų – paplotėlių iš miltų bei vandens – kepimo. Pesachui naudojami specialūs indai, į kuriuos niekuomet nebuvo dėti raugo turintys patiekalai. Šios šventės vakarienė griežtai reglamentuota: pradedant tam tikrais patiekalais (karčios žolelės, kiaušinis, merkiamas į sūrų vandenį, krienai ir kiti vergovės kartėlio simboliai) ir baigiant maldomis bei giedojimu, kas užtrunka iki vėlumos, todėl visiems reikia turėti nemažai kantrybės, kol sulaukiama meto, kada pagaliau galima numalšinti alkį Pesacho vakarienės gardumynais. Taip pat ir susirinkusieji į renginį turėjo būti kantrūs, nes lektorė laikėsi Pesacho šventės vakarienės eigos ir degustaciją, kaip kulminaciją, pasiliko renginio pabaigai.
Dėkojame Lietuvos kultūros tarybai, skyrusiai finansavimą šiam renginiui, lektorei L. Todesaitei už įdomų ir įtraukiantį Pesacho šventės pristatymą bei gardžios degustacijos paruošimą ir, žinoma, gausiai susirinkusiai, žingeidžiai publikai. Iki susitikimo kituose „Kultūros muitinės“ renginiuose.
[128]  [16]  [21]
 Kultūra
2019-06-17 15:43
Birželio mėnesį pilies menėse skambės muzika
2019-06-14 11:38
Lietuvą apvažiuosiantis „Kino karavanas“ skelbia vasaros maršrutą
2019-05-30 13:27
Kviečia prisiliesti prie fotografijos istorijos
2019-05-28 11:07
Tradiciškai susibūrė Poezijos pavasaryje
2019-05-23 08:38
Kviečia į Genovaitės Digaitienės-Kairevičiūtės parodos atidarymą
2019-05-21 13:47
Susivieniję Menų festas ir Muziejaus naktys sukūrė įsimintiną vakarą
2019-05-17 10:40
Žygaitiškė pakvietė į kūrybos vakarą
2019-05-17 10:36
Kviečia į Poezijos pavasarį
2019-05-15 13:21
B. Baltrušaitytės viešosios bibliotekos direktorei - garbingas apdovanojimas
2019-05-10 11:35
Kviečia į dr. J. Kazickui pagerbti skirtus renginius
 Aktualijos   Diena  Miestas  Kultūra  Nusikaltimai ir nelaimės 
           Politika  Sportas  Sveikata  Švietimas 
           Verslas 
 Naujienos  
 TVK   Muzika  Internetas  Televizija  Reklama 
           Akcijos 
 Foto galerija  
  TVK paštas 
  TVK savitarnos svetainė 
  Kontaktai 
Visa medžiaga pateikta šiuose tinklapiuose Lietuvos ir Vokietijos UAB TELEVIZIJOS KOMUNIKACIJOS nuosavybė.
Kopijuoti, platinti be bendrovės sutikimo draudžiama.