TVK

    Sveikos ir saugios Velykos: ką svarbu žinoti?

    Velykos – metas, kai norisi džiaugtis artimųjų draugija, o ne galvoti apie sveikatos problemas. Kad šventės neapkarstų, verta prisiminti keletą paprastų, bet svarbių patarimų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena: švarios rankos, tinkamai paruoštas maistas ir atsakingas požiūris į gamybą – raktas į sveikas ir džiaugsmingas šventes.

    Švarios rankos – saugus maistas

    Maisto ruošą pradėkite nuo kruopštaus rankų plovimo. Venkite gamindami liesti pašalinius daiktus – telefonus, pinigines, raktus. Vaisius, daržoves ir kiaušinius būtina gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Baigę gaminti, nepamirškite nuvalyti paviršių ir išplauti įrankių.

    „Žalios mėsos ir kitų produktų, kuriuos valgysite termiškai neapdorotus, gamybai naudokite skirtingus įrankius. Jei jaučiate žarnyno infekcijų simptomus – maisto ruošą patikėkite kitiems“, – svarbiais patarimais dalijasi NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

    Tinkamai apdorokite ir laikykite maistą

    Ūmias žarnyno užkrečiamąsias ligas sukelia bakterijos ir virusai, kurie į žmogaus organizmą patenka per burną: kartu su maistu, vandeniu, per nešvarias rankas. Tad labai svarbu ruošiant maistą – teisingas maisto produktų apdorojimas. Jie turi būti pakankamai išvirti ar iškepti. Pavyzdžiui, salmoneliozės bakterijos 65 °C temperatūroje žūsta per 5 min., tam kad žūtų kampilobakteriozės bakterijos, maisto vidinė temperatūra turi pasiekti mažiausiai 70 °C ir išsilaikyti bent 2–3 min. Norovirusai yra atsparūs šalčiui ir karščiui iki 60 °C. Pagamintas maistas neturėtų būti laikomas kambario temperatūroje ilgą laiką, nes taip susidarys palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi bei toksinų išsiskyrimui. Maistą ant stalo rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

    Kaip išsirinkti ir paruošti kiaušinius?

    Tradicinis Velykų stalas neįsivaizduojamas be įvairiais raštais išmargintų kiaušinių. Tačiau su jais būtina elgtis atsakingai:

    * Rinkitės atsakingai, tikrinkite galiojimo terminą.
    * Laikykite šaldytuvo lentynoje (ne durelėse) su originalia pakuote, kad galėtumėte pasitikrinti galiojimo terminą.
    * Prieš vartojimą – nuplaukite, nenaudokite suskilusių.
    * Kiaušinius virkite (rekomenduojama kietai) ar kepkite, kol jie visiškai iškeps.Venkite patiekalų, kuriuose naudojami žali kiaušiniai, pavyzdžiui, naminių ledų, „Tiramisu“ deserto ar kremų.

    Kiaušiniai – viena pagrindinių salmoneliozės, dažnos ūmios žarnyno infekcijos, priežasčių. Liga pasireiškia pykinimu, viduriavimu, karščiavimu. Pirmieji simptomai gali pasireikšti per 6–72 valandas po užsikrėtimo. Pagrindiniai rizikos šaltiniai – netinkamai termiškai apdorota mėsa, paukštiena, užkrėsti kiaušiniai, taip pat – higienos taisyklių nepaisymas virtuvėje.

    Pasitikime vieną gražiausių pavasario švenčių – Šv. Velykas sveiki ir laimingi!

    Informacija
    https://nvsc.lrv.lt/lt/

    Televizijos g. 5, LT72343 Tauragė

    +370 446 72221

    info@tvk.lt

    Sekite mus
    Naujausios nuotraukos

    © Lietuvos ir Vokietijos UAB TELEVIZIJOS KOMUNIKACIJOS. Visos teisės saugomos. Grafika HTML Codex